čtvrtek 11. dubna 2013

Kardio vs Posilování

Ahoj lidi! :)

Dneska se nebudu zbytečně ze začátku vykecávat a rovnou přejdu k článku.

A bude to souviset s diskuzí, kterou jsem ''vyvolala'' u včerejšího článku. Co je lepší - kardio nebo posilování? Je zvláštní, že i tak ''obyčejná'' věc, jako je cvičení, dokáže vyvolat tak rozdílné názory.

Nejdříve si ty pojmy trochu vysvětlíme

Kardio - většina činností s poměrně nízkou intenzitou, které dokážete vykonávat po delší časový úsek a které zvýší váš srdeční tep. V podstatě je to i každý normální pohyb, který vykonáváme během dne (chůze, šlapání do schodů, uklízení) a také třeba aerobik, běh na pásu, jízda na stepperu, kole...

Posilování - zvedání činek či nějaké vyšší váhy, nebo různé cviky, při kterých využíváte vlastní váhu těla (dřepy, kliky...)

Jasně, byly tu už stovky (nebo tisíce? :D) různých studií a každá z nich vychvalovala něco jiného. Ale jednu věc vám napíšu hned ze začátku - k tomu, abyste se dostali do formy, musíte upravit stravu, která tvoří zhruba 70 % úspěchu (podle mě). Sice třeba strávíte za týden dohromady 10 hodin cvičením, ale pak máte dalších 168 hodin abyste si všechnu snahu podělali. Soustřeďte se na skutečné jídlo a potraviny - zelenina, ovoce, zdravé tuky, maso...

Tak, to bychom měli. Teďka si trochu rozeberem výhody i nevýhody obou cvičení.



Kardio je jednoduchý způsob, jak se zbavit kalorií. Jasně, základem je - pokud během dne spálíte více kalorií, než přijmete, shodíte na váze. Zatím se nebudeme bavit o tom, co jste shodili, to až později v článku. Prostě skočíte na pás, uběhnete 6 kilometrů a spálíte při tom nějakých 500 kalorií. Nepotřebujete při tom nic speciálního, žádné váhy, moc odhodlání ani složité cviky. Jen svoje nohy, boty a pás v posilce. To je to, co udělá většina lidí, když se rozhodne začít cvičit. Prostě hodiny na pásu/steperu/rotopedu. Koneckonců, těžko se na tom dá něco zkazit a nemusíte při tom moc myslet.

První věc je to, že je to nudné. Proč běhat v posilce hodinu jako křeček v kole a ještě za to platit, když si můžete jít zaběhat ven, přeskočit si nějakou tu překážku, zatáčet, kochat se přírodou a né ufuněnými mladíky odvedle?

 

Pak tu máme otázku spálených kalorií během cvičení. Více kalorií spálíte, když zvedáte těžké věci (posilování), než při kardio cvičení. Ale zase si během toho dáváte přestávky (kdo taky dokáže dřepovat hodinu v kuse, že? :D). Takže celkový počet kalorií, které spálíte při kardiu bude pravděpodobně vyšší, než při posilování.

Ale soustředit se jen na množství spálených kalorií ve fitku není moc dobrý nápad. Místo toho, abychom fanaticky sledovali měřiče tepu a spálených kalorí na displejích, měli bychom se víc soustředit na to, jak cvičení naše tělo ovlivní během celého dne. Jak už jsem psala (a taky je to jasné) - kalorie spalujete během celého dne, ale cvičením (správným) můžete jejich počet zvýšit. S většinou kardia spalujete kalorie jen během té dané činnosti, po ukončení se tělo opět vrátí do toho ''normálního spalovacího módu''. Zato posilováním (při adekvátní stravě) budujete svaly, a více svalů spálí více kalorií během normálního bytí, ikdyž jen zrovna lenošíte při sledování televize.

Jasně, kardio cvičení zlepšuje stav srdce a pomůže nám zbavit se nějakých těch kalorií, ale silový trénink je hlavním pilířem jakékoli snahy o dlouhodobé shození tuku (což asi většina z nás chce).

Docela mě překvapilo, že ikdyž má současná společnost takový zdroj k informacím, stále se najdou holky co věří, že posilování z nich udělá mužatky. Nebudu to tady furt rozebírat dokola, když jsem o tom už psala - aby se z vás staly takové ty namakané obří kulturistky, chce to fakt hodně víc než jen zvedání činek a obyčejné jídlo. Tady se jede v dost zajímavých pilulkách, které si jen tak někde asi nepořídíme. Více jsem o postavách fitness modelek psala třeba zde.

Může se stát, že začnete posilovat a budete vypadat objemnější, ale to je jen díky tomu tuku (alá ochranná vrstvička), která je kryje. Tady je pak nutné upravit stravu a ten tuk shodit, né přestat s posilováním.



A co třeba takové tvrzení, že běh je nejlepší způsob, jak se dostat do formy? 

Neříkám, že na běhu je něco špatného, je to jeden ze základních pohybů, ze kterého vychází různá cvičení. Ale většina lidí se k tomu rozhodne jen tak ze dne na den, prostě popadne tenisky a vypadne si na hoďku zaběhat (novoroční předsevzetí? :D). Tak jsem to mimochodem udělala o letních prázdninách i já :D Ze dne na den jsem začala každý den běhat 10 kilometrů. Mě to bavilo, měla jsem kondičku z domácího cvičení a žádný problém mi to nedělalo. Ale jedna věc je, že jak rychle jsem začala, tak rychle jsem skončila.

Běh klade velký nápor na klouby a šlachy, takže ti rekreační běžci pak často trpí různými úrazy, nataženými svaly a podobně. Tomu se dá předejít cviky jako dřepy, výpady na posílení těch úponů a podobně (tady raději do teorie moc zabýhat nebudu :D) a taky posilováním středu těla (tzv. core), jako například plank pozice.



Navíc se často stává, že při běhání lidi přiberou. Je to zvláštní, že? Hlavně u těch, co trénují na různé maratony. Hodně kardio cvičení z vás dělá hladového vlka. A ten vlk ve vás touží hlavně po sacharidech (rýže, těstovinky, chlebíček).

Ale to je tak u každého přehnaného kardia. Nejhorší je, když se dostanete do takové ''kardio pasti'' - stavu, kdy na svém těle nevidíte další změny, dokud jeho dávku ještě nenavýšíte.
Musíte pořád zvyšovat a zvyšovat, aby se vůbec něco měnilo. A pak už zbývá jen ubírat na jídelníčku a přidávat na cvičení. Toto vede přímo ke ztrátě svalů (nemají dost energie z jídla ani na svoje ''uživení'', natož, aby ještě rostly - zkrátka si je minijídelníčkem a přehnaným kardiem spálíte). Sice, jak jsem už psala nedávno, svaly nejdou úplně ztratit, ale dají se ''smrsknout'' = méně spalování energie během dne = více tuku.

Toto se u silového tréninku s největší pravděpodobností nestane, pokud nemáte opravdu velkou vůli zvedat těžké činky několik hodin denně, každý den stejné partie a tím svaly moc přetížit a unavit je.

Další výhodou silového tréninku je to, že dokáže opravdu přeformovat tvar těla. Kardio vám sice pomáhá shodit váhu, ale bude to kombinace svaly + tuk, takže nakonec budete pouze zmenšenou verzí své původní podoby (z velké hrušky se stane menší hruška :D)
Ale když se věnujete silovému tréninku a zároveň máte kvalitní stravu, máte největší šanci, že shodíte jen tuk, ale svému tělu díky získání svalů dodáte pěkné křivky. To je opravdu ten atraktivní vzhled. Né ten, kdy člověk váhu shodí jen pomocí kardio cvičení. Sice shodí hodně váhy, ale pořád vypadá tak nějak měkce, neforemně.

Rozdíl mezi kardiem a posilováním je i v hormonálním prostředí, které nastolují. Silový trénink tělo staví do ''anabolického stavu'', kdy dochází k růstu svalů (v případě, že jíte dostatek a snažíte se nabrat svaly), nebo k jejich udržení (to pokud se soustředíte hlavně na shazování tuku a dodržujete ''dietnější'' jídelníček)

Zatímco kardio zvyšuje produkci kortizolu, takzvaného ''stresového hormonu'', jehož zvýšená hladina pro nás rozhodně není nic dobrého (více v tomto článku!)


Jaký je tedy můj verdikt?
Podle všeho, co jsem dnes napsala, je jasné, že bychom měli upřednostňovat silové cvičení před dlouhým kardio tréninkem. Kardio má sice výhody co se týče zdraví srdce, ale v otázce shazování tuku a získávání (a udržování) si pěkné, foremné postavy, nám moc služby nepřinese.

Ale je to furt jen na vás, já jsem si na to taky musela přijít sama. Dlouho jsem akorát cvičila v tom svém tempíčku, ale pořádné změny jsem začala pozorovat až tehdy, co jsem je nahradila silovým tréninkem (HIIT, posilovna) a upravila stravu. Můžete tady obhajovat kardio, ale (nechci být zlá) - opravdu vám kardio už vykouzlilo super postavu, když všechno víte tak dobře?

Čemu dáváte přednost vy? :)

80 komentářů:

  1. Každopádně podnětný článek, zase mě donutil se trochu zamyslet... všude je tolik protichůdných informací, že se těžko hledá, kde je pravda, a tak se snažím dělat především to, co mě baví, nic jiného bych nevydržela dělat dlouhodobě... Myslím si, že je to taky dost o tom, co má člověk za cíl... jiné je to, když chci shodit 20 kilo, jiné by bylo jenom dolaďování hezké postavy...:) Každopádně se nevyhýbám ani kardiu, ani posilování, ale pravda, kardiem tvárím asi víc času, beru ho jako dobrou věc na odbourání stresu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak právě já to beru ze svých zkušeností, je to lepší než se řídit nějakými 'zaručenými' typy z internetových magazínů a tak :)

      Vymazat
  2. Ja chcem byť čo najviac fit a super postava je len druhoradý cieľ :) Pre mňa sa fitness skladá z viacerých častí, jedna z nich je sila a ďalšia z nich je vytrvalosť a flexibilita. Nemá zmysel zameriavať sa len na to jedno.

    Ideálna je kombinácia aeróbneho aj anaeróbneho tréningu. Aj pri silovom tréningu je dobré kardio cvičenie úplne nezanedbávať, pretože dobrá aeróbna kondícia urýchľuje regeneráciu po cvičení aj medzi sériami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tento článek byl zaměřen spíše na postavu, protože právě většina lidí to s kardiem nepřehání právě kvůli tomu, že by je to bavilo, ale v touze po shození tuku a začnou to přehánět. A taky jsem nepsala, že kardio se má vynechat úplně, ale že posilování a hiit bychom měli upřednostňovat ;)

      Vymazat
  3. díky běhání jsem zhubla asi 8 kilo předminulý rok :D ale je pravda, že jsemse i trochu přestala přežírat sladkým na večer :D Každopádně protože mě baví hcodit běhat, hlavně kvůli tomu, jak mi to vyčistí hlavu, tak se toho jen tak nevzdám. Posilovat mě ale baví taky a tak to střídám a zatím mi to vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to psala - je to kardio a spaluje to víc kalorií, když spálíš víc, než přijmeš, shodíš na váze (teď je otázka co shodíš :D). To přibírání při běhání jsem myslela spíš u těch tréninků na maratony, kde lidi běhají fakt dost každý týden a pak musí tu energii vždycky doplnit, pak často přibírají.

      Vymazat
    2. Jo! je totiž pravda, e moje postava po otm neustálém běhání nebyla nic moc, žádné vyrýsování. Věřím, že způsob co popisuješ pomůže k vytvarování postavy mnohem lépe.

      Vymazat
    3. to přibírání při běhání je ale hlavně právěže ne u maratonu ale u sprinterů...ti co trénují na maraton naopak právě jsou hubení :) záleží na tom jak člověk běhá...a právě jestli běhá na vytrvalost nebo chce nabrat svaly..ale to už je o tepových frekvencích :) jinak skvělej článek..

      Vymazat
  4. před rokem jsem dáaval přednost hlavně Cardiu, ale teď jsem nějak tak přišla na to, že mě to fakt nebaví, čili jsem přešla hlavně na silový trénink a cítím se i spokojenější :-)...

    OdpovědětVymazat
  5. ja striedam kardio s posilovaním a tak mi to najviac vyhovuje, i keď najviac uprednostňujem HIIT tréningy :)

    OdpovědětVymazat
  6. Chtěla bych se zeptat - když třeba jednou až dvakrát týdně běhám a tepovku mám okolo 170-180, jedná se o klasické kardio?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když běháš jen 2x týdně, a doplníš to v ostatní dny třeba posilkou a hiit cvičením, tak na tom není nic špatného. Jestli je to klasické kardio? Tak já to podle tepovky nepoznám :D Jestli při tom nelapáš po dechu a dokážeš běžet dlouho bez zastávky, tak to bude kardio. Lepší je třeba i u normálního běhání střídat sprinty a pomalejší běh, aby to dostalo na intenzitě ;)

      Vymazat
  7. Jeste loni na zacatku roku sem 3x-4x tydne hodinu slapala na orbitreku..... A tak strasne se u toho nudila:D ˇomg kdo tohle vymyslel. A pak sem objevila kouzlo hiit a crossfit treningu a bylo rozhodnuto:) a za ten rok se moje telo zmenilo k lepsimu o tolik ze i kdybych slapala nonstop takhle bych dnes nevypadala. Takze ja jediny kardio ktery jeste tak delam je svihadlo( ale to me bavi aspon).
    Takze holky muzu potvrdit co tu pise beautygloss nebojte se cinek, kettllebelu atd fakt z vas zenska verze arnieho nebude:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. švihadlo mě taky baví, a jako kardio ho moc neberu, zařazuju je třeba mezi jednotlivými cviky v posilce, aby to dostalo na intenzitě ;)
      A na únavné jízdy na orbitreku/rotopedu si taky pamatuju :DDD

      Vymazat
  8. Ahoj, asi se vším s tebpu souhlasím, lepší je, když si dáš do těla nějakým pořádným intenzivním cvičením..
    Ale co se běhu týče, já ho mám ráda a nevyhledávám ho kvůli hubnutí, vyčistí mi dost hlavu, takže já vyběhnu klidně 2 za týden, ale za účelem myslet! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já kardio v posilovně upřímně nenávidím, ale na kole venku, nebo běhání v lese je fajn :) Mám radši silové tréninky ale teď váhám, jestli se Zuzka a tenhle podobný intervalový hiit bere jako silové (já ho tam teda řadím), protože kardia je tam spousta...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně, jsem teď z toho trochu zmatená :D jak se teda bere HIIT se Zuzkou? spíš jako kardio nebo jako posílení?

      Vymazat
    2. Já hiit beru mezi silový trénink, kardio je takové, kdy jedete třeba hodinu vkuse ve stálém tempu. Při hiitu zato jedete buďto nějaký ten kratší workout a úplně naplno, nebo (třeba insanity, sprintování) jedete chvilku na plno (2 minuty) a pak třeba 20 sekund pauza nebo zpomalení tempa.

      Vymazat
    3. :) Taky to tak beru...díky za upřesnění :)

      Vymazat
  10. Z článku jsem pochopila, že když se mi vybudují svaly, ak na nich zůstává tuk. Myslela jsem, že by s růstem svalů měl mizet?
    No, já obojí střídám. A za tři měsíce asi milimetr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nejlepší je zkombinovat posilování, hiit a správnou stravu ;) Hiit mezi kardio neřadím, protože tam jedeš chvilku naplno a pak máš chvilku pauzu (třeba insanity, sprinty), nebo máš kratší workout a jedeš celou dobu naplno (ZWOW). Ale když máš super stravu a tréninky v posilce jsou intenzivní, ten tuk by mizet měl. Můžeš třeba mezi jednotlivými cviky zařazovat různé dynamické cviky (squat jumps, burpee, skákání přes švihadlo..), tak vlastně z posilování uděláš i trochu hiit a zase to nabere na intenzitě ;)

      Vymazat
    2. Díky, zkusím to cvičení ještě promyslet. Jinak myslím, že ve stravě nebude problém. Jím docela zdravě. Nikdy jsem neholdovala mekáči a cocacole, ale několik měsíců nejím maso, takže jsem tomu musela i jídlo přizpůsobit. Jím i bílkoviny v jogurtech a vejcích. Mám hodně luštěnin. Je to sice daleko Tvému životnímu stylu, ale nemyslím si, že je to špatné. Mám spoustu zeleniny. Nesmažím. Zbytečně nesladím. (Ne že bych nějak sladké extra vylučovala, ale podle mě třeba do čaje a vody nepatří.) Tak nevím, jestli dělám něco špatně i v tom ...

      Vymazat
  11. Hezký článek. Samozřejmě opět souhlasím :) Pouze kardio podle mě k vytvarování hezké postavy určitě nestačí. To posilování dělá krásná těla! Kardio je taky třeba, hlavně na spálení tuků, ale určitě není vhodné se zaměřit jenom na to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Kardio má sice výhody co se týče zdraví srdce, ale v otázce shazování tuku a získávání (a udržování) si pěkné, foremné postavy, nám moc služby nepřinese."

      Souhlasíš s článkem, kde je mj. napsáno i tohle? A pak napíšeš defacto opak.

      Já chápu, že v jejím věku mají všichni patent na rozum, ale jak už psaly holky pod včerejším článkem, trochu pokory k jiným názorům by neuškodilo.

      Vymazat
    2. Z. : "Já chápu, že v jejím věku mají všichni patent na rozum, ale jak už psaly holky pod včerejším článkem, trochu pokory k jiným názorům by neuškodilo."

      ..lépe bych to nevystihla. Moc to působí, že jsi "sežrala všechnu moudrost světa" a to je velká škoda, ptz při čtení tvých článků se vždy dozvím spoustu nových věcí a ráda bych ve čtení pokračovala :) Zkus si z té kritiky něco vzít :) Myslím, že nikdo to tu nemyslí zle :)

      Vymazat
    3. Souhlasím s vámi. Nejsem anonymní hater a uznávám, že posilování je úžasná věc a bez něho to při tvarování postavy nejde. Na druhou stranu kardio má také spoustu předností a pozitivních vlivů na zdraví, že ho nejde opomíjet. Je dobré to všechno zkombinovat a doplnit klidovými aktivitami (joga, strečink) - jedno bez druhého může fungovat, ale nikdy vám to nedá takové výsledky jako kombinace.
      A kritizování a zesměšňování jiných názorů mi tady také celkem vadí... ale je to její blog, může psát co chce a když jí to všichni tak žerou a obdivujou, proč ne ;)

      Vymazat
    4. Tak znovu a pořád dokola - nenapsala jsem, aby se kardio cvičení vynechávalo, ale abychom HIIT a posilování před tím upřednostňovali. Napsala jsem, že i ono má své výhody. Lepší je si to vždycky přečíst a až potom začít kritizovat a začít psát své názory.
      A že mi to žerou? To je možný, píšu to z vlastních zkušeností, nebudu tady psát kokotiny z nějakých dámských lifestyle magazínů.

      Vymazat
  12. Podľa mňa je najdôležitejšie robiť to, čo človeka najviac baví a prináša mu najväčšie uspokojenie, netreba medzi tým robiť rozdelovaciu čiaru ale určite striedať a kombinovať. Pokiaľ potrebujem schudnúť 10kg, začnem asi na tom bežiacom páse alebo orbitreku a dopním cvičením s vlastnou váhou, ak som so svojou postavou spokojná ale chcem zmeniť jej tvar, vyrysovať, určite sa zameriam na cvičenie s váhami alebo nejaký typ tréningu ako je HIIT a pod.
    Čo by som ale napísala je, že poslednú dobu ma tvoje články vôbec nebavia a to len spôsobom akým sú písané. Nejako mám pocit, že sa tu na všetkých vyvyšuješ a asi si myslíš, že je tu okolo teba vytvorený kult, ktorý ťa uznáva. Chápem, že máš 1x rokov a máš pocit, že ak ťa baví cvičenie a jedlo, tak je o tom celý svet, ale časom a hlavne tým ako dospeješ si uvedomíš, že to tak nie je a že na svete sú omnoho dôležitejšie veci. A ďalšia vec, áno, máš krásnu postavu, to ti nikto neberie, ale uvedom si, že telo je len schránka o ktorú sa samozrejme treba starať, ale dôležité je ako sa človek správa a preto trocha pokory a rešpektu by si sa mala naučiť, ak nie, bude ti to v živote robiť problémy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím ve všem.

      Vymazat
    2. To je vystizne!

      Vymazat
    3. Tak hlavním účelem článku bylo to, aby lidi kardio nepřeháněli. Prostě aby nehopsli na rotoped a nejezdili každý den hodiny a hodiny v touze po zbavení tuku. Jasně že je důležité dělat to, co nás baví, ale řekni mi, jestli to dotyční dělají fakt pro zábavu? Při běhání na pásu/steperu/rotopedu a koukat při tom do zdi, sledovat hodiny a čekat, kdy to skončí?
      A na to ostatní odpovídat asi nebudu, přečti si nový článek, snad se ti to v hlavě trochu utřídí

      Vymazat
  13. Prosím o radu..Chtěla jsem začít běhat, ne teda 10 km denně, ale třeba jen intenzivnější 1km párkrát týdně jako doplněk k Jillian. Tím snad o svaly nepřijdu ne? Jinak já to mám tak, že se snažím vypracovat mou skinny-fat postavu. Podařilo se mi vybudovat svaly, ale přece jen i když jsem byla hodně hubená, nějaký ten tuk jsem měla a toho zbytku bych se teď chtěla zbavit...Už jde vyloženě o mou marnivost, že mi třeba vadí ta vrstvička na břiše aby byly pořádně vidět břišáky :) Tak nevím jak na to, abych nepřišla o ty svaly..na posilovnu nemám finance :( Snad si neřeknete že jsem blázen :D Jinak máš fakt krásné tělo, závidím ti hlavně ruce, ty se pořád ještě snažím nabrat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když kardio nepřeháníš, ale upřednostňuješ silový trénink a HIIT, tak nic nepokazíš :) Krátký intenzivní běh (nebo sprinty), bych brala jako hiit, což je supr, toho bych se nebála!
      A právě ta poslední vrstvička je nejtěžší a stojí spoustu úsilí, ji dostat dolů :D Pár článků jsem už na toto téma psala, tak můžeš zapátrat :)

      Vymazat
  14. super článek :) .. jinak mě v tomto čemu dávám přednost dost ovlivňují roční období :D .. v zimě posiluju a chodím plavat... v létě právě převažují kolečkové brusle, kolo, skoky přes švihadlo, bandbinton na zahradě :D atd :D .. prostě v létě se mi nechce sedět doma a posilovat :D :D .. ale určitě posilování úplně nevyřazuji.. ale v létě to není moc pravidelné.. někdy se to zase tak nasbírá a "cvičím" prakticky celý den :D .. jinak si chci domů pořídit orbitrack a makat na něm vždy tak 10 minut před posilováním..

    OdpovědětVymazat
  15. Tvůj článek jsem velmi pozornĕ četla, ale tvoje cíle jsou jiné a i počátek byl jiný, takže se zamĕřuješ správnĕ, ale mnoho jiných jde z opačné strany a tam je kardio taky důležité , řekla bych, že v počátcích nejdůležitĕjší a postupnĕ cvičení kombinovat (vždyť i kulturisti a fitnessky zvučných jmen cvičí kardio),nezanedbávají ho.
    Pro formování tĕla je důležité cvičit jak silové treninky tak kardiotreninky, případnou kombinaci obou. Zařadit taky HIIT.
    Moje trenerka mĕ dala opravdu dobré základy ve znalostech bodybuildingu (mistrynĕ Slovenska v kulturistice do 55 kg a vícemistrynĕ Evropy v kulturistice do 55kg) a zároveň je nesmírnĕ důležitá strava v tomto oboru a tase hodnĕ liší od stravy bĕžné populace. Kulturisti i fitnessky mají tzv soutĕžní váhu a pak sezonní nebo mimosoutĕžní, tak holky buďte v klidu naše tĕlo musí mít trochu tuku, protože beznĕj by nebylo života, jde jen oto mít tu zdravou míru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co já čtu weby různých fitness soutěžících, vždycky při přípravě na soutěž jedou hlavně váhy - těžší, menší počet opakování. Kardio třeba 2x týdně ve formě třeba pásu - intervaly. A podle mě je nejlepší kombinace hiit a posilování ;)

      Vymazat
    2. Ano oni si odposiluji a pak jedou třeba hodinku kardio po posilce. S tĕmi váhami je to podle toho v jaké fázi přípravy se nacházejí, ale je to individuální, protože samozřejme na každého je účinné nĕco trochu jiného. Dost se liší treninkové plány v Americe a tady u nás. Není jeden univerzální postup jak svého cíle dosáhnou.

      Vymazat
  16. Opět zajímavý článek :)

    Zvu tě na svojí GA, byla bych ráda za tvoji účast :) http://nikol-kach.blogspot.cz/2013/04/prvni-giveaway-pro-vas.html

    OdpovědětVymazat
  17. Na kradiu rozhodně nic špatného nevidím, ráda ho alespoň 1x týdně zařazuji, i když ho příliš v lásce nemám. Kdyby to bylo jen na mě a mé volbě, chodila bych klidně denně do posilovny a zvedala tam těžké váhy, protože mi to zkrátka imponuje. Zamilovala jsem se do těch těžkých želez, ráda se překonávám a ráda sleduji, jak jsem silnější a silnější. Naneštěstí jsem si tou velkou zátěží asi trošku pochroumala rameno, tak mám na nějakou dobu s posilovnou a těžkými váhami útrum, každopádně mít činky v ruce, to je pro mě ten nejblaženější pocit vůbec.
    S běháním bych ráda začala, ale jen tak příležitostně, kdybych to tak měla říct. Vyzkoušela jsem indiánský běh a hodlám v něm pokračovat. Ovšem, že bych byla kardiem posedlá a měla nutkání se mu věnovat nějak extra moc, abych shodila, to fakt ne. Už jen z toho důvodu, že mě nebaví. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, těžká železa, to jsi vystihla :D A indiánský běh není to typické kardio, řadila bych to mezi HIIT, na čemž nic ''špatného'' není - střídáš tam maximální výkon s chvilkou odpočinku na regeneraci :)

      Vymazat
  18. Môj najobľúbenejší pohyb je beh- a to mi nikdy nezoberie. Nepreháňam to, nezvyšujem počty km, skôr sa snažím behať rýchlejšie a rýchlejšie. Niekoho láka behať viac a viac maratónov, mňa skôr lepší čas na krátke vzdialenosti.
    Veľmi ma nebaví posilňovanie, ten pocit keď vybehnem na chvíľu von a prečistím si hlavu je na nezaplatenie.

    A taktiež si myslím, že ten kto je dosť a nepreháňa to s cardiom, nestráca svaly. Rozhodne mi beh dal krásne lýtka, lepšie stehná a pevnejší zadok. Lýtka mám na sebe najradšej a to som ich predtým z duše nenávidela.

    Samozrejme, že ten kto má veľký výdaj v podobe kardia a málo prijíma, stráca svaly a je vyčerpaný od rána do večera. Kardio nám tiež nevybuduje svaly na rukách, bruchu, chrbte a pod...takže si myslím, že najlepšia cesta je kardio striedať s posilňovaním a hlavne zdravou a dostatočnou stravou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě že většina lidí to s kardiem začne přehánět, na světě je hodně extrémistů, tímto článkem jsem je chtěla taky odradit :)

      Vymazat
  19. Myslíš si, že i INSANITY je tak špatné? Jak to čtu trochu mě to děsí, protože Insanity mě strašně baví :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Insanity není nic špatného. Naopak. Má zdraví, fyzičku i postavu neuvěřitelně pozitivní vliv. To jenom Beautygloss si udělala skálopevný náhled na kardio a teď ho tvrdohlavě odsuzuje jako všechno, co se odlišuje od jejích názorů (viz odsuzování jiné stravy než palea)...

      Vymazat
    2. Insanity není myslím úplně čisté kardio, jde o druh HIIT (alespoň dle trenérů), takže podle mého amatérského názoru jde o kombinaci obojího:)

      Vymazat
    3. jop insanity, zwow apod. je takova kombinace obojiho a proto myslim uplne super( zadnej velkej objem z toho necekej) ale urcite svaly narostou,vytvaruje se telo a spali nakej tuk(aspon tak ja to mam:D)Pro me je tento druh treninku nejoblibenejsi a vidim i nejlepsi vysledky(jak na tele,tak celkova fyzicka,vydrz atd.)
      samozrejme stravovani je zaklad.

      Vymazat
    4. Anonym zas kecá kokotiny a ani neví, o co gou :D
      Insanity za kardio nepovažuju, je to HIIT. Nejedeš tam dlouhou dobu ve stejném tempu - chvilku jedeš úplně naplno, pak máš chvilku pauzu. Takže to je dobrý :)

      Vymazat
    5. Díky za odpovědi :). Mě se to právě nikdy nezdálo jako čisté cardio, ale tak radši se zeptám:) Navíc změny na těle pozoruju rozhodně v dobrém takže bych s tím tak jako tak neskočnila :D

      Vymazat
  20. Já hodně zařazuju Jill a Boba, u kterých mi to přijde takový vyrovnaný. Dělají i kardio i posilování. :) Jinak si ráda zašlapu i na tom rotopedu. Takže si myslím, že to mám tak 50 na 50. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Podle mě je základ kardio kombinovat s posilováním. Ty máš skvělou postavu díky posilování, ale to proto,že jsi na sobě ani předtím neměla tukové polštářky (:D) jako hodně lidí, kteří je musí napřed spálit, a jen posilováním se ten špek na břiše postě nespálí, na to je potřeba kardio, a k tomu samozřejmě posilování, aby se tělo zpevňovalo a tvarovalo. Ideální je podle mě tak 3x týdně posilování a 2x týdně kardio.
    A to, že se po běhu může i tloustnout mi přijde přehnané... jasně, u maratonců je to něco jiného, to je prostě extrém, ale když si někdo zajde na půl hodiny až hodinku zaběhat, opravdu tím neztratí žádné svaly, právě naopak - ty na nohou se tím tvarují a zároveň se spaluje.
    Zkrátka si myslím, že nejlepší je kombinovat oboje.

    A doufám, že se toho teď nechytnou nějaké dietářky, co se budou bát běhání a tak si radši lehnou na zem, udělají deset sklapovaček a dvacet dřepů a budou si myslet, jak hubnou :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když člověk přibírá, tak vždycky přibírá i tuk. Nejde přibírat jen čistě svaly. Když jsem se dostala na těch 52 kilo, rozhodně jsem nebyla nějak vyrýsovaná, ty tuky tam byly, a hlavně proto, že jsem to začala s tím kardiem a cvičením přehánět :) Jakmile jsem to cvičení snížila, ale zintenzivněla, postava se začala měnit a ty tuky taky ubývat. Takže jsem ty tučíky na sobě taky měla (a pořád nějaké mám, to má každý :D). Kardio jako takové už nedělám vůbec tak 4 měsíce, od té doby, co jsem to cvičení změnila. A s tím během jsem to taky psala - je to prostě kardio a spaluješ tím hodně energie, a když spálíš víc, než přijmeš, tak zhubneš (teď je otázka co :D). Ale u těch tréninků na závody ti běžci běhají fakt dost a pak prostě musí doplnit tu energii. Čtu hodně zahraničních blogů takových sportovců a často se zmiňují o této zkušenosti :)
      A ta poslední věta - to snad ani nebudu komentovat :D Raději je odkážu rovnou do složky s mými workouty, aby svůj pohled na skutečné posilování přehodnotili :D

      Vymazat
  22. Je třeba to kombinovat :) Je špatný dělat jenom kardio, z toho svaly žádný nebudou, to máš pravdu, ale je i nesmysl dělat jen silový trénink den co den. Kardio je dobré na zvýšení vytrvalosti, zvětšení objemu plic, prokrvení těla, trénování srdce a tak dále. A pak samozřejmě záleží člověk od člověka. Já bych asi umřela nudou šlapat hodinu na rotopedu :D Kardio zařazuju na rozehřátí a v odpočinkových dnech na protažení a prokrvení svalů - miluju plavání nebo kolo (ale letos mi nepřeje počasí, ještě jsem nebyla ani jednou nikde na výletě :-/) a běh je fajn na vyčištění mysli. Ale kardio beru spíš jako takový relax, za tréning bych to nepovažovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to jsem taky nenapsala, napsala jsem, že bychom měli posilování a hiit upřednostňovat před kardiem, ne dělat jen jedno :) A já si úplně pamatuju sebe, jak jsem dokázala na steperu jezdit hodinu, fůůj :D

      Vymazat
  23. pro mě je pohodlnější posilování :) většinou je můj trénink 2:1 - posilko:kardio
    nesnáším jak lapám při kardiu po dechu! :D

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky, chtěla bych se tě zeptat... když posiluju břicho, tak se mi často stává, že tím nechtěně namáhám záda a nevím, co s tím. I když se snažím neprohýbat, tak mě pak záda stejně bolí... Četla jsem u některých cviků na netu takové ty rady "bla bla abyste se neprohýbali v zádech, udělejte to takhle" apod., ale prostě mi to nepomáhá :D Tak třeba zrovna plank pozice mě až pálí v zádech, když se snažím moc dlouho. A to přísahám, že se neprohýbám... :-/
    Jinak já nejsem ani na běh ani na padesátikilové činky, abych pravdu řekla :D Ale ráda posiluju s vlastní vahou, zkouším plank, squaty atd., spoustu cviků, které jsem si oblíbila, jsem našla u tebe ;) Nejradši cvičím krátce, ale intenzivně... Období šílených experimentů a týrání svého těla je už naštěstí taky za mnou. Taky mám ráda volejbal, ale to je spíš pro zábavu a relax, s postavou mi to žádné zázraky neudělá :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě se stává to samý a mam i problém, že to tahám krkem a ramenama a jinak to prostě nejde :/

      Vymazat
    2. Mohlo by to být tím, že máte záda slabší..takže bych zkusila zařadit časteji posilování zad :)

      Vymazat
    3. Jo, taky jsem nad tím přemýšlela... Já fakt nemám záda úplně ideální, dělaly mi menší problémy, chodila jsem i na elektroléčbu a rehabilitace a snažím se taky cvičit cviky na záda, co mi ukázali na rehabilitacích. Ale zvláštní je, že doktorka řekla, že mám málo svalů u lopatek a přitom mě pak bolí bederní páteř při cvičení... to je teda věda :D

      Vymazat
    4. Buď to může být tím, jak píše tady anonym nade mnou, že máš slabší záda. Nebo prostě ten cvik děláš špatně. Musíš to bříško mít fakt celou dobu zpevněný a zatažený, podvědomě se snažit mít je celé na zemi. Když to taháte hlavou/ramenama/zádama, tak na břicho vůbec nezabíráte a můžete si ještě uškodit :( Další možnost je, že jste moc hubené a tlačí vás páteř od země (to se mi stávalo kdysi :D)

      Vymazat
  25. Já jsem si zamilovala HIIT tréninky, které kombinuji s posilováním a hrozně mi to vyhovuje:) Navíc jsem se konečně dokopala k tomu, že od příštího týdne začnu chodit do fitka, tak se těším na ty těžké činky:D Pamatuju si dobu, kdy jsem to neřešila a několik dní po sobě jsem si dávala hodinové kardio, třeba s Bobem:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, hiit a posilka, to je podle mě nejlepší kombinace :) A těžké věcičky taky miluju :D

      Vymazat
  26. Ahoj, chtěla jsem se tě zeptat...když si dám v posilovně 10-20 minut na zahřátí, hmm, třeba rotoped, pak jdu posilovat a potom si můžu dát HIIT? Vím, že jsem někde četla, že se nemá něco kombinovat, ale nemůžu najít co, jak, kde a s čím :D:D Nebo si to mám rozdělit nějak do dnů? Např. po - posilování, út - HIIT atd. a do toho cardio každý den, ale jen lehké..těch cca 15 minut. Děkuju za odpověď :) K.

    OdpovědětVymazat
  27. Já teda zbožňuju taky HIIT a posilovnu už několik let. Běh mě baví, ale ne každý den :/. Spíš to je takové koření :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kardio dělám tak dvakrát do týdne. Už se těším na kolo!

      Vymazat
  28. No, upřímně si nemyslím, že tento článek by byl za A) tak strašně objevný, za B) byl zcela nesporně obecně platný, aby bylo potřeba té poslední věty( Můžete tady obhajovat kardio, ale (nechci být zlá) - opravdu vám kardio už vykouzlilo super postavu, když všechno víte tak dobře?), protože skutečně, ať se to zdá autorce neuvěřitelné, existují lidi, kterým kardio, "vykouzlilo" super postavu, takže ty vyslovená arogance, je trochu bezpředmětná :))) Sama jsem sice zastánkyní spíše posilování, ale nikdy bych si nedovážila tvrdit, že platí obecně na každého, jako autorka, která evidentně "všechno tak dobře ví".

    OdpovědětVymazat
  29. Chm, tak jsem si pročetla některé další příspěvky na tomto blogu a naznala jsem, že asi máš místo mozku činku, jinak si nedokážu vysvětlit Tvé přesvědčení o tom, že kdo necvičí stejně jako Ty dělá všechno úplně špatně, protože Ty máš patent na to správné cvičení, ať jde o jakéhokoli člověka...nevím, jestli se mám rozčilovat nebo se začít smát....Děvče, všimla sis někdy, že lidi nejsou všichni stejní????

    OdpovědětVymazat
  30. 4x týdně cvičím v posilovně a ve "volný" dny 3x týdně rotoped 45 minut.Jím zdravě a každé tři hodiny,tak abych měl gramy bílkovin a sacharidů na svojí tělesnou váhu.Jen jsem se nikde zatím ještě nedočetl jestli to co spálím se nebere i ze svalů,jen by mě to zajímalo,jelikož nechci přijít o svalovou hmotu.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš jestli to co spálíš při kardiu se nebere ze svalů? Pokud to tak myslíš, tak - před cvičením bys měl do těla dostat sacharidy i bílkoviny, to znamená necvičit (ani kardio) nalačno. Pokud si dáš hoďku dvě před tím cvičením jídlo s obsahem komplexních sacharidů i bílkovin, tak by neměl být problém :) Taky záleží na tom co přesně děláš za kardio :D Jestli HIIT nebo kardio ve volném tempu, ani v jednom z těch případů bych to nepřeháněla s časem (nedělat to příliš dlouho ;))

      Vymazat
  31. Určitě posilování v kombinaci s kardiem. Oboje má svůj velký význam :)

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj super článek :-) dělám obojí posilku i kardio posilku teda jen chvíli ,ale nejvíce by mě zajímalo jestli je kardio lepší před posilováním nebo po? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  33. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  34. celkem vyváženě napsaný, nedá se říct co je lepší, ale komu co v danou chvíli více vyhovuje a co zrovna potřebuje

    OdpovědětVymazat
  35. Teda, tak takovouhle postavu můžu jenom závidět. :) Kde jsou ty časy, kdy jsem byla taky takhle vyrýsovaná. No daleko, co si bdueme povídat. Hrozně mě teď chybí fitka. Dokonce jsem si domů pořídila i veslovací trenažér a doplnila jím stroje v takové malé domácí posilovně. :) Chválí si to i manžel. Já na něm cvičím břicho, on zase bicepsy. :)

    OdpovědětVymazat
  36. Ješitná blondýna26. května 2021 v 0:49

    Takovouhle postavičku bych taky brala. Já si teď pořídila fitness sluchátka tak doufám, že mě to namotivuje k tomu, abych začala pravidelně běhat. Jinak už nevím, co dalšího by mě mělo... Holt mám v tomhle slabou vůli a než abych šla na půl hodiny běhat, radši doma uklidím nebo si hraju s dcerkou... Za to se na mě nikdo sice zlobit nemůže, ale mě to občas štve. :D

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář moc děkuji! :) Pokud neodpovím, neznamená to ignoraci, ale ''pracovní vytíženost'' :D